Тарас Шевченко - провісник долі України
























     "Тарас Шевченко - провісник долі України" під такою назвою оформлено книжково-ілюстративну виставку до дня народження Кобзаря.
207 років тому, 9 березня, народився український поет Тарас Шевченко, який подарував Україні і світу такі чудові поеми як Садок вишневий коло хати, Сон, Заповіт, а також збірку Кобзар.

Залежно від епохи образ Тараса Шевченко набував різних рис: це і бунтівник, який не добирав слів щодо монаршої особи, і борець за долю трудового народу, і пророк, рядки з творів якого актуальні і донині.

Але якою б геніальною не була людина, вона має свої чесноти і недоліки, як і кожен з нас: у Тараса Шевченка геніальність органічно поєднувалась з наївністю, а імпульсивність з високими почуттями.


Всього до сьогодення дійшли 835 картин та малюнків Тараса Шевченка в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві. Більшість з них зберігаються в Національному музеї Тараса Шевченка. Крім того, відомо про 278 втрачених або не знайдених робіт. За високохудожні твори в 1860 році Шевченко отримав звання академіка з гравірування.
Пісенна спадщина Шевченка налічує сотні пісень – від романсів до рок-композицій. А під час буремних подій, свідками чи учасниками яких ставали українці, звичні рядки його поезії набувають особливого значення.
Ім’ям Шевченка названо багато вулиць, закладів освіти та навіть корабель, в літературі існує Шевченківська премія та стипендія імені письменника. Велика кількість пам’ятників Тарасу Григоровичу розташована як в Україні, так і за межами.

Коментарі