Вільям Теккерей - гуманіст і сатирик

18 липня 2021 р. виповнюється 210 років від дня народження відомого англійського письменника-сатирика, майстра реалістичних романів Вільяма Мейкпіса Теккерея. Він був видатним прозаїком, одним з найзнаменитіших романістів XIX століття, журналістом, графіком і ілюстратором своїх творів. Письменник давно посів місце серед класиків світової літератури, і сьогодні вже ніхто не сумнівається в значенні його спадщини. Але слава прийшла до Теккерея пізно, і визнання далося йому нелегко.

Вільям народився в індійському місті Калькутта, де служили його дід і батько. Коли батько помер, хлопчику було 6 років. Його перевезли до Лондона для отримання освіти. Він навчався у старовинній аристократичній школі, де з особливим інтересом читав книги Дефо, Філдінга і Свіфта, писав талановиті пародії.

Перші його твори були надруковані у різних періодичних виданнях, де він працював журналістом і художником-карикатуристом.

Перша книга Теккерея - буклет «Флора і Зефір». Це збірник комічних малюнків з підписами, де пародіювалися штампи тодішнього балету. Тоді ж автор запропонував свої послуги ілюстратора «Записок Піквікського клубу» Чарльзу Діккенсу, але отримав відмову. Це прискорило рішення Вільяма залишити кар'єру художника-графіка.


   Але, по-справжньому відомим письменник став після появи роману «Ярмарок марнославства», що став першим твором, підписаним справжнім ім'ям автора. Вільям назвав його романом без героя, поставивши в центр дії людей, яскраво зобразивши їхні пороки у вельми непривабливому вигляді. Книга стала його головним творчим досягненням, принесла йому світову славу, фінансову забезпеченість, підвищення соціального статусу. Після її написання перед Теккереем відкрилися двері до вищого столичного світу.
  
  За перипетіями «дивної долі» самого письменника і його романів можна простежити, відвідавши бібліотеку, де Вашій увазі представлені різні видання творів великого сатирика на книжковій виставці "Вільям Теккерей - гуманіст і сатирик".
  


Коментарі