Паперове сонечко


Літні канікули — ідеальний час створювати прекрасне своїми руками. Тож чому б не прикрасити свою кімнату барвистими паперовими шедеврами?

Цікавим було заняття у гуртку "Мозаїка", де діти виготовляли паперове сонечко. Спочатку діти уважно послухали інформацію про історію виникнення паперу, а також ознайомились з цікавими фактами про папір.

 




10 цікавих фактів про папір

Папір – такий розповсюджений предмет, на який ми мало звертаємо увагу.

Ми сприймаємо папір, як щось звичайне, адже ми використовуємо його кожного дня: пишемо на ньому, користуємося паперовими пакетами, читаємо пресу(надруковану все на тому ж папері), отримуємо паперові листівки тощо. Всюди й в усьому присутній папір, але ми навіть не знаємо деяких цікавих фактів про нього.

Ось ви знали про те, що:

Цікаво, що країни-лідери з виробництва паперу більше за всіх його і використовують. На першому місці стоять США, на другому – Китай, на третьому – Японія.

У світі існує більше 400 видів паперу.

За останні 20 років світове споживання паперу збільшилося з 92 до 208 мільйонів тон за рік, зростання склало 126%. Поява комп’ютерів різноманітних систем електронного документообороту й інших сучасних технологій цю тенденцію не змінило.

Виробництво паперу – важкий процес, що складається з восьми різноманітних технологічних операцій.

Виявляється, енергетична цінність паперу така сама, як у картоплі. Адже він вміщує 85% целюлози – складного вуглевода, а також в ньому вміщується глюкоза. Це позначає, що папір можна використовувати в їжі.

Паперовий лист не товщий за бритвене лезо – всього 100 мікроміліметрів, тому порізатися папером дуже просто.

Для виготовлення 1 тонни паперу потрібно 5,6м3 деревини. Якщо врахувати, що середній об’єм одного дерева – 0,33 м3, то для виробництва 1 тонни паперу необхідно 17 дерев.

Середній американець витрачає майже 300 кг паперу на рік, європеєць – близько 75 кг паперу, а середній африканець використовує менше 1 кг на рік. Росіянин має вигляд скромніший за європейця, але марнотратніший за африканця – 25 кг паперу за рік використовує в середньому мешканець Росії.

Звичайний папір середнього розміру і щільності, який використовується у більшості офісів, можна скласти 7 разів, не більше. І лише одній американській школярці вдалося зробити це 12 разів! Донині ніхто не зміг повторити цей рекорд.

В усьому світі щороку виготовляється близько 350 мільйонів тон паперу.

Коментарі