Новорічний віночок


    Така прикраса прийшла з Заходу: зокрема, цими виробами прикрашають вхід в квартиру або в будинок американці. І як з будь-яким новорічним атрибутом, з різдвяним вінком теж пов’язана красива легенда.

На початку 19 століття богослов Йоганн Віхерна часто запрошував до свого дому дітей-сиріт. І за кілька днів до Різдва хлопці постійно дошкуляли його питаннями — а коли ж свято? Віхерна придумав оригінальну конструкцію. Він сплів з ялинових гілок вінок, закріпив на ньому 4 великі свічки, які означають недільні дні, і 24 маленьких, які символізують будні. Кожен день він запалював певну свічку, щоб діти вважали, що залишилися і розуміли, скільки залишилося до Різдва.


    Справа в тому, що Віхерна крутив вінок, щоб запалена свічка завжди виявлялася в одному і тому ж місці. Звідси і назва. З тих пір різдвяний вінок став окрасою кожного американського будинку. Згодом його стали не тільки ставити на стіл, а й підвішувати на двері, повідомляючи оточуючим про те, що цей будинок готовий до зустрічі Нового року і Різдва.

В американських фільмах часто можна бачити, що новорічні вінки прикрашені дзвіночками. Вважається, що їх дзвін відлякує злих духів, а також він асоціюється з під’їжджають саньми Санта Клауса. Також кругла форма вінка символізує вічне життя.

Різдвяний вінок в Америці називається Christmas Wreath. Слово «wreath» вийшло від співзвучного англійського «writhe» — крутити, вертіти.


    На першому занятті цього року у гуртку "Мозаїка" ми з дітьми виготовили новорічні віночки, які вішають на двері, повідомляючи про готовність зустрічати гостей. Також їм можна прикрашати стіни або навіть святковий стіл.



Коментарі