Біль Афганської війни

  Згідно з Указом Президента України № 180/2004 від 11 лютого 2004 р. «Про День вшанування учасників бойових дій на території інших держав», щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування пам'яті учасників бойових дій на території інших державта річниця виведення військ з території Республіки Афганістан. В цей день у 1989 році, після десятирічної війни, було завершено виведення радянських військ з Афганістану.

Найбільш масштабною та трагічною була війна в Республіці Афганістан. 10 років – з 25 грудня 1979 року по 15 лютого 1989 року тривала війна. А починалось усе з того, що СРСР, який прикривався лозунгом «інтернаціональної братської допомоги» афганському народу, почав неоголошену війну проти Афганістану з метою встановлення прокомуністичного режиму і маріонеткового уряду. Але радянські війська миру на афганську землю не принесли. Партизанський рух набув форми джихаду - священної війни за свою віру. Здолати цей рух радянській армії так і не вдалося. Навіть сьогодні війна в країні не припиняється, але це вже зовсім інша війна.

   Через афганське пекло пройшли десятки тисяч солдат: загинули у боях і померли від ран, контузій, травм і хвороб, пропали безвісти. З України на Афганську війну за всі 10 років було направлено понад 160 тисяч чоловік, 3360 з них не повернулися додому. Але за словами «афганців», їх набагато більше: адже в перші роки війни забороняли навіть на надгробках писати, що людина загинула під час виконання інтернаціонального обов'язку. Нині в нашій країні мешкає 150 тис. ветеранів афганської війни. Серед них -понад 6 тисяч інвалідів, 8 тисяч мають поранення. Ці люди об'єдналися в Українську спілку ветеранів Афганістану.



З часу закінчення війни пройшло 34 роки, проте і до сьогодні не загоїлись рани у серцях матерів і жінок, які втратили своїх дітей та чоловіків на тій страшній, чужій, незрозумілій війні. Ціна, яка сплачена за воєнні амбіції колишніх чиновників та партфункціонерів, виявилась дуже високою.

У бібліотеці проведено годину спілкування "Біль Афганської війни" та презентовано  тематичну виставку "Афганістан - то біль і смуток, чиєсь обірване життя". 



Коментарі